Karikatyr

Den som trodde att den uråldriga karikatyren var ett förlegat sätt att väcka debatt och provocera får tänka om. Sällan har reaktionerna på en bildpublicering blivit kraftfullare och väckt en sådan vrede som bilderna på profeten Muhammed i den danska tidningen Jyllands-Posten. Debatten kring publiceringen väcker en lång rad frågor. Vad var det egentliga syftet med att publicera bilderna? Varför blir reaktionerna så enormt våldsamma fyra månader efter publiceringen? Kan detta leda till en ännu större konflikt?

Det är enligt islam förbjudet att avbilda profeten Muhammed. Att någon trots detta väljer att publicera sådana bilder är enligt den muslimska världen mycket provocerande. Att det görs i ett västland, som bland annat engagerat sig på USA:s sida i Irak, spär troligen på reaktionerna ytterligare. Enligt frilansjournalisten Salam Karam hänger de våldsamma reaktionerna också ihop med det nyligen genomförda valet i Palestina. ”Genom att peka ut Danmark som den värsta fienden försöker man fiska islamistiska röster, det är helt ett politiskt spel”, säger han till SvD.

Vilka vidare följder konflikten får är förstås omöjigt att svara på. Brinnande ambassader, bombhot och massprotester kan, enligt experterna, följas av sprängattentat. ”Det värsta som kan hända är att det utvecklas till en kamp mellan den muslimska världen och väst. Då kommer vin Laden med flera att skicka tackkort till Fogh-Rasmussen och Jyllands-Postens chefredaktör för den bästa gåva de skänkt dem. Det ger vind i segel för de islamistiska krafterna”, säger Mohammad Fazlhashemi, universitetslektor vid Umeå universitet till SvD.

Ordet karikatyr kommer från italienskan caricare, som betyder överlasta, överdriva och har i sin tur kopplingar bakåt till senlatinets carrico – lasta på en vagn. Nu, om inte förr, vet vi att vagnen kan vara fylld med brännstoff.

(mars 2006)

Kommentera

Top